Over Mijzelf

Toen ik 6 jaar was kwam er tot mijn verrukking een piano in huis. Mijn moeder speelde daarop en ze zong erbij. Ze liet me mijn gang gaan toen ik zelf liedjes die ik van school kende probeerde te spelen. En tenslotte, o wonder, mocht ik naar pianoles. Intussen ligt mijn passie niet alleen meer bij het spelen, maar ook in het overbrengen van muziek aan anderen. Om die reden sta ik al veertig jaar met veel liefde in het vak van pianodocente.

Nadat ik was afgestudeerd als pianodocente heb ik verschillende cursussen gevolgd. Bij Bob Brouwer leerde ik de techniek van Tobias Matthay kennen die diep ingaat op het fysieke aspect van het pianospelen, welk effect het heeft wanneer een toets met gewicht of met spierkracht wordt ingedrukt en welke keuzes je voortdurend tijdens het spelen hierin maakt.

Improvisatie cursussen volgde ik o.a. bij Henk Wieman, bij wie ik leerde hoe het melodisch en ritmisch gehoor op een muzikaal verfrissende manier te ontwikkelen is en bij Robijn Tilanus, die een methode voor harmonieleer heeft ontworpen op basis van improvisatie. Later volgde ik bij haar een cursus voor improvisatie coach.

Naast de cursussen die ik volgde heb ik ook veel contact met collega’s over ons mooie vak. Tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten leren wij met elkaar en van elkaar.

Suzanne Spanjaard naast piano